architectuur vakmanschap inspiratie

Ernst van der Vecht

STERNontwerp is in 2006 door mij opgericht. Ik ben architect en ingeschreven in het architectenregister, maar sinds 2019 ben ik meer bezig als kunstenaar en parametrisch ontwerper.

Als kunstenaar:

Al enkele jaren ben ik bezig met parametrisch ontwerpen en de laatste tijd heb ik daar veel energie in gestoken. Op bezoek bij een expositie in Post Erasmuslaan 5, werd ik gevraagd of ik als ‘artist in residence’ een maand aan een kunstwerk wilde werken. Daar heb ik mijn eerste twee kunstpanelen gemaakt. “All art is quite useless” schreef Oscar Wilde en dat geeft wat onzekerheid. Maar de mogelijkheid om te onderzoeken, puzzelen en maken van iets met heel veel vrijheid geeft veel voldoening.

Al heel lang ben ik geïnteresseerd in patronen, regelmaat en afwijking, structuren. Ik maak vaak foto’s van nerven van blaadjes, varens, mos, golven in het zand en dergelijke geometrieën. Met het parametrisch tekenen heb ik eindelijk de mogelijk om dergelijke vormen te tekenen en daarmee ook beter te begrijpen. En ook om zelf nieuwe vormen te bedenken.

 

 

 

 

 

Als architect:

Ik heb in het begin vooral verbouwingen voor particulieren gedaan. Later heb ik veel opdrachten voor andere architectenbureau’s gedaan en de laatste tijd weer voor bedrijven en particulieren.

Een van de redenen voor het beginnen van een eigen architectenbureau was mijn wens om me te blijven ontwikkelen op verschillende gebieden. Dat is goed gelukt: De opdrachten waar ik sindsdien aan gewerkt heb varieren van kleine verbouwingen tot bruggen en landschapsplannen, van schetsen tot werktekeningen en van mooie presentaties tot de dagelijkse begeleiding op de bouw.

De projecten zijn ook heel verschillend omdat ik de wens van de opdrachtgever belangrijk vind. Ik adviseer en probeer betere oplossingen aan te dragen. Maar uiteindelijk vind ik dat met een goede uitwerking bijna elk idee tot een mooi resultaat kan leiden.