architectuur vakmanschap inspiratie

2018 Vectorworks Marionette

Parametrisch ontwerp

In het tekenprogramma is het mogelijk om tekeningen te programmeren. Een hele korte uitleg: De commando’s (“nodes”) worden met draadjes verbonden, dit heet een netwerk. Sommige van de commando’s vragen de gebruiker om een waarde in te vullen (parameters). Door de waarde te veranderen kan de gebruiker het resultaat beinvloeden, zonder opnieuw iets te hoeven tekenen. Het netwerk kan je inpakken (wrapper), waardoor de parameters apart vermeld worden. Dit kan je ook koppelen aan een object, waardoor de parameters aan het object vast zitten.

Van links naar rechts: 1 Vectorworks Marionette programma 2 het programma gewrapped met parameters 3 de vaas geselecteerd met parameters 4 resultaat

Verschillende vormen

Dit is een studie om het oppervlak van een willekeurig volume te volgen. Later is de studie uitgebreid met het bepalen van het ritme en de 3D-richting van het oppervlak van het volume. Een volgende stap was het laten verlopen van de kleur en er een onwillekeurige verandering aan te geven. Deze methode kan gebruikt worden om verschillende vormen te maken, een hekwerk, een vaas of een gemetselde muur is in deze methode niet heel verschillend.

Voorbeelden

Wat voor soort ontwerpen je hiermee zou kunnen maken.